Tai Chi Tao / Qi Gong

Tai Chi Tao / Qi Gong  • De onstuitbare opmars van de 'zachte Fitness'
  • Niet de stijl maar gezondheid als uitgangspunt

Tai Chi Tao

Sport - en activiteitencentrum Veldwijk geeft al een kleine 20 jaar Tai Chi Tao en Qi Gong waar juist het gezondheidsaspect van de beweging centraal staat. Door juist de slome en zachte bewegingen wordt de doorstroming van de energieën bevorderd. Tai Chi Tao is daarom ook goed voor mensen met bepaalde klachten zoals, reuma (bet.: doorstroming), MS en ME. De lessen zijn zeer gevarieerd. Er wordt aandacht besteed aan o.a. de vijfelementvormen, Qi Gong oefeningen, Chinese gezondheidsoefeningen, aardingsoefeningen, nek- en schouderoefeningen, ontspanningsoefeningen, coördinatieoefeningen en eenvoudige Chinese massagemethodes.

Vaak wordt er door sporters of onwetenden meewarig gekeken naar mensen die Tai Chi of de vereenvoudigde versie daarvan Qi Gong doen. De bewegingen zijn vertraagd, je staat daar maar en beweegt met slome bewegingen een beetje met je armen en benen. Uit een onderzoek van de Harvard University in Yale blijkt het tegendeel:


  • De positieve effecten van de Tai Chi beoefenaars zijn even groot als die van een aerobics workout
  • Tai Chi verbetert het evenwichtsgevoel met 47,5%
  • Verbetert de ademhaling
  • Versterkt de gewrichten en botten
  • Zorgt voor geestelijke ontspanning
  • En men verbrandt ook nog eens 275 calorieën per uur mee (daar moet je anders een kilometer of vijf voor hardlopen)


Wetenschappelijk onderzoek

Dr. B. van Cranenburgh van het instituut voor toegepaste neurowetenschappen (ITON) te Amsterdam:
"Tai Chi verbetert niet alleen de sensorische en motorische vaardigheden maar ook de werking van andere delen van het zenuwstelsel. Zo stimuleert een bepaalde tai chi beweging, gepaard met een diepere ademhaling de bloedsomloop en bewerkstelligt een toename van het zuurstof-niveau in het bloed en weefsels."
New Scientist:
"De werking van het immuunsysteem blijkt ook te verbeteren. Uit een onderzoek bleek dat het aantal actieve T-cellen in het bloed (een maat voor de effectiviteit van het immuunsysteem) bij Tai Chi beoefenaars met 40% was toegenomen. "


Qi Gong

Qi Gong De Chinese filosofie, het werken met yin en yang, gaat ervan uit dat de meeste klachten en ziektes voortkomen uit de organen die te 'leeg' of te 'vol 'zijn (yin en yang), waardoor zij niet meer goed kunnen functioneren. Hierdoor is er geen of een slechte samenwerking met andere organen waardoor er een disbalans ontstaat.
Qi Gong
Qi Gong is de vereenvoudigde versie van Tai Chi. Qi Gong oefeningen zijn oefeningen om je chi (je energie) te verbeteren, te vergroten en beter te leren gebruiken waardoor je sterker, gezonder en vitaler wordt. De oefeningen zijn gemakkelijk uit te voeren en zeer gevarieerd. Er zijn o.a. bewegingsoefeningen, meditatieoefeningen maar ook ademhalingsoefeningen. De genezende uitwerking van deze oeroude energieleer heeft de wetenschappers uit heel de wereld ertoe gebracht Qi Gong systematisch te gaan onderzoeken. Zij hebben vastgesteld dat Qi Gong effectief is bij het verbeteren van de gezondheid, het voorkomen en genezen van vele acute en chronische ziekten zonder enig bijverschijnsel. Qi Gong werkt preventief en kan door iedereen beoefend worden, zowel staand, zittend of liggend. Ondanks dat veel westerlingen hier sceptisch tegenover staan, begint deze methode hier langzaam terrein te winnen.

Slapeloosheid, hoofdpijnen, depressies, hoge bloeddruk...

Vanuit ons denkpatroon is het moeilijk te bevatten dat men door middel van ademhalingsoefeningen kan afvallen, klachten als slapeloosheid, hoofdpijnen, depressies, maag-darmklachten, hoge bloeddruk etc. kunnen verlichten. Toch zijn er genoeg mensen die het geprobeerd en gedaan hebben en in gewicht (5 tot 8 kilo in drie weken) waren afgevallen, beter konden slapen en andere klachten zagen verlichten c.q. verdwijnen.
Extra ademhalingsoefeningen voor een betere vetverbranding en voor meer energie zorgen ervoor dat men zich lekker en vitaal voelt.

De werking van Qi Gong is heel breed. Het heeft een zeer positieve en helende werking op zowel lichaam als geest.
Benieuwd? Twijfels? U gelooft er niet in? Neem de proef op de som en probeer het uit!


Lesrooster Tai Chi Tao / Qi GongDinsdag 21.00-21.45 uur